Početna > proračun, socijalna država, vlada, Zona sumraka > Ugrožavanje proračuna 2012. i 2013.

Ugrožavanje proračuna 2012. i 2013.

2012/10/12

Ponzi penzioneri

U vijesti Na državni proračun pada 1,6 milijardi kuna isplaćenog duga umirovljenicima, Novi list izvještava:

Državni proračun dodatno se opterećuje za 1,6 milijardi kuna zbog povrata duga umirovljenicima lani i u 2010. godini. Hoće li isplaćene rate duga umirovljenicima u prošloj i 2010. godini opteretiti već ovogodišnju državnu kasu ili će se dug vraćati  obročno u sljedećim godinama bit će poznato nakon današnje sjednice Vlade.

Ona bi danas trebala donijeti odluku kojom Ministarstvo financija preuzima obveze Umirovljeničkog fonda prema Zagrebačkoj banci i Hrvatskoj poštanskoj banci i to u iznosu nešto višem od 797 milijuna kuna kredita podignutog u 2010. godini te gotovo 820 milijuna kuna kredita podignutog lani u listopadu.

U oba slučaja riječ je o sredstvima namaknutim za rate povrata duga umirovljenicima što ih je u ime Umirovljeničkog fonda realizirao HPB-Invest društvo za upravljanje investicijskim fondovima. Padne li taj teret na račun ovogodišnjeg proračuna u pitanje će doći Vladini planovi o  zadržavanju rashoda ispod 123 milijarde kuna.  Legne li umurovljenički dug  dodatno se uvećava proračunski problem jer vlada nije uspjela sa sindikatima javnih služi postići dogovor o snižavanju dijela rashoda pa je u tom slučaju preslagivanje državne kase neizbježno.

Prošle godine tvrdio sam (u više navrata, ovdje povezujem na članak iz svibnja 2011., a možete vidjeti i ovaj iz ožujka 2011.) da kad se uzmu u obzir svi dugovi i financijski inženjering kao ovo gore, proračunski deficit bi solidno bio preko 20 milijardi kuna, a krajem 2011. godine kad je bivša vlada uzela taj kredit napisao sam da se radi o triku.

Bivša vlada Jadranke Kosor u rujnu prošle godine donijela je odluku o prijenosu 29 posto dionica Croatia Osiguranja i preko 10 posto dionica Janafa na Umirovljenički fond kako bi se prodajom tih udjela isplatila rata duga umirovljenicima teška 820 milijuna kuna. Tom odlukom država se u Croatia Osiguranju opasno spustila na granicu većinskog udjela, jer planiranim prijenosom dionica njeno vlasnitvo palo na 51,28 posto dionica u tom društvu. I prijenosom dijela Janafovih dionica izgubila bi strateški paket od 75 posto vlasništva te bi pala na udio od  67,85 posto.

Već je tada bilo rečeno kako Umirovljenički fond neće prodavati dionice već će one biti iskorištene kao zalog za kredit. No, dionice dva poduzeća nikada nisu prenesene u Umirovljenički fond već je kredit podignut na osnovu same vladine namjere o njihovom prijenosu.

A što ćemo sad?  Fućkaj ga, lagali su!  U to vrijeme napisao sam članak Prodaja JANAF-a i CO-a je de facto rebalans proračuna i odbio sam priznati HDZ-ove laži o tome kako su “uspješno” zaključili kriznu godinu bez proračunske krize.

I dok bivša ministrica financija Martina Dalić danas mudrija u blogovskoj oazi magazina Banka (naslov bloga: Ekonomist u Saboru), računi dolaze na naplatu.  1,6 milijardi kuna!

U starom postu Rast penzionera prema kategorijama: 2010. vs. 2001. postavio sam graf rasta penzionera prema vrsti i od 2001. do 2011. najbrže su rasle neke neočekivane kategorije (s obzirom na vremensku udaljenost od domovinskog rata).

Eto nas pred krajem 2012. godine, a država još uvijek otkriva nove branitelje.  Valjda je to postala neka vrsta tradicije nastaviti do 2254. godine (da li netko ima podatak do koje godine su borce “otkrivali” u vrijeme SFRJ?).  Bilo kako bilo, u sferi sve brojnijih rizika za proračun u 2012. listi sad treba dodati i tužbe neslužbenih HV-ovaca.

Sudovi nisu prihvatili ni primjedbu DORH-a da je riječ bila tek o nacrtu rješenja.

Uz to nije prošao ni argument DORH-a da je T. K. pripadnik HVO-a jer su sudovi utvrdili da on ima potvrdu da je ranjen 16. srpnja 1993. godine »u obrani suvereniteta Republike Hrvatske, kao pripadnik specijalne postrojbe MORH-a«.

Inače, Ljubo Ćesić Rojs u  u izjavi za naš list otkrio je kako je on potpisivao potvrde o pripadnosti toj postrojbi ranjenim pripadnicima MORH-a kako bi oni ostvarili mirovine, ali da je dogovor bio da ne potražuju ostala prava.

A Ministar Matić o tome je izjavio sljedeće:

Problem je to koji je proizvela bivša vlast, za koji mi ovog trenutka nemamo rješenje jer se sudovi vode logikom: “Dali ste im rješenja, sad im dajte novac.” Taj je problem golemih razmjera. Povedu li se i drugi pripadnici HVO-a za ovih stotinjak, ne samo da će biti ugrožen budžet ministarstva, ugrožen je državni proračun jer je riječ o milijardama kuna – ogorčen je ministar Matić.

Ne razumijem zašto RH ne tuži one koji su sudjelovali u zavjeri stvaranja golemih obveza koje se nisu vodile u knjigama.  Ako bivši predsjednik Tuđman i ministar Šušak nisu dostupni, g. Ćesić jest.

  • Penzionerski dug je najgori, jer je neupitan.  Ako sjedne na ovogodišnji proračun, bit će veselo jer bi on mogao povećati dug.  Bilo kako da tome pristupe, to sad ugrožava ili rejting ili rast.  Možda bivša ministrica Martina Dalić ima kakvu zgodnu ideju?  Valja nam pozorno pratiti njen tržišno-orjentirani blog…
  • Braniteljski dug država možda može  legalno pogurati pod tepih, no pitanje je da li će to uspjeti (ili željeti, jer HDZ opet obećava med i mlijeko svoje tradicionalne kategorije birača).
  • Siguran sam da rejting agencije pomno prate ove vijesti…

Glavni grad (-slučaj): Zagreb

Zagreb pred kolapsom zbog ovrhe na dug od 337 milijuna kuna: ‘Nećemo imati za plaće, a za Grad radi 12.000 ljudi’

To je vijest iz današnjeg Jutarnjeg.

– Ako Grad Zagreb do 15. listopada 2012. godine ne postupi po izdanom rješenju, pokrenut će se postupak ovršne naplate sukladno odgovarajućim zakonskim odredbama – kažu u Ministarstvu.

Gradonačelnik Bandić zbog novonastale situacije danas u podne održat će izvanrednu konferenciju za novinare.

Ako se to dogodi, grad neće imati za plaće.  Bit će veselo!

Šlamperaj u državnim firmama kao što je ZG Holding je tipičan za većinu državnih firmi.  U ovom članku Jutarnjeg iz rujna možete vidjeti brojne primjere kriminalnog nemara kao i kretenski savjet revezije (potrebno je davati više subvencija):

Odlična vijest u drugom glavnom gradu-slučaju!

Da ne kažu da uvijek širim loše vijesti, evo konačno i jedne dobre: ode Hajduk u stečaj!

HAJDUK IDE U STEČAJ Grad Split nije dao jamstvo za kredit, Brbić šokiran: ‘Ovo je kraj!’

Proklete krvopije!  Bolje i ne zaslužuju. Gdje su novci za koje su oštetili državu, da li će država to ikad podmiriti?

Hajduk po prvi put u stogodišnjoj povijesti ide u stečaj. Na sjednici Gradskog vijeća Splita klubu s Poljuda nije odobreno jamstvo za kredit u iznosu od 30 milijuna kuna.

Svaka čast SDP-u i HNS-u na dizanju ruke protiv jamstva!  Može svatko govoriti što želi, no Kukuriku kalicija je ipak marginalno (ne kažem puno, nego marginalno) fiskalno odgovornija od HDZ-a i to na svim nivoima vlasti.  Prošle godine SDP je de-financiranje profesionalnih sportskih parazita predlagao i u Saboru (a HDZ odbio). Nasreću, kriza preuzima inicijativu…

– Ovo je kraj. Klub mora u stečaj, a što će dalje biti stvarno neznam… Nadam se da su svjesni svoje odluke, kako vladajući tako i oni iz oporbe.

Nije to ništa, navijači vole klub, naći će oni novca.  A klub vole i igrači, pa će igrat za manje novca.  Ako ništa ne pomogne, onda znači da klub zapravo i nema razloga za postojanje!

Nasmijao me i sljedeći naslov u Jutarnjem: ‘Klub ne može živjeti od osnovne djelatnosti’.  Osnovna djelatnost je bila pljačka poreznih obveznika i održavanje koncepta “kruha & igara” i zato je dobro da klub od nje više ne može živjeti.

To da Hajduk odlazi u stečaj je sjajna vijest: pod pritiskom krize, tržište je konačno proradilo i u Hrvatskoj!  Samo da sad još propadne i Dinamo, pa ćemo imati jako zanimljivu nogometnu ligu u kojoj je kvaliteta biti ujednačena, sport će živjeti od tržišta, a porezni obveznici neće biti izloženi teroru sportske mafije.  Jamčim da će i incidenata (tj. divljanja) biti puno manje.

Ali neki genijalac u Indexu i dalje širi demagogiju pa piše kako su Hajduk “izdali” SDP i HGS.  Ne, tržište je konačno spriječilo Hajduk da nastavlja izdavati građane Splita.  Sljedeće godine možda će malo više novca moći za beskućnike i pučke kuhinje, a manje za financiranje platforme za show navijača-idiota i self-marketing profesionalnih nogometaša koji nastoje prijeći u bolje plaćene klubove.  Neka svi rade što žele, ali sa svojim novcem.  U ovom postu ( https://nedjeljnikomentar.wordpress.com/2011/02/27/proracun-grada-splita-za-2011-godinu/) možete vidjeti koliko se godišnje trošilo na beskućnike, a koliko na kruh i igre.  Sramoti konačno dolazi kraj!

Obnova #1. Oct. 12, 2 popodne: Ne tako brzo…  

Prosvjed torcidaša pred zgradom Banovine urodio je plodom: Gradsko vijeće – koje je prethodno odbilo dati jamstva za kredit Hajduku zbog čega je splitskom klubu prijetio stečaj – sastat će se na novoj sjednici već u ponedjeljak i izglasati odluku u korist Hajduka

Izvor: http://www.tportal.hr/vijesti/hrvatska/219922/Torcida-prisilila-Keruma-na-uzmak.html

Što drugo zaslužuju nego bankrot grada kao i Zagreb?

Obnova #2, Oct 12, 3 popodne: Što sam gore rekao o rejting agencijama?

Evo što ovi iz grada izvještavaju s Badićeve konferencije za tisak:

Financijske institucije zovu i pitaju što se događa. Danas smo dobili upit od agencije S&P, a zbog blokade Zagrebu će nam rejting pasti na smeće, ali ni Holding čije su obveznice izdane na londonskoj burzi neće proći bolje

P.S.:  U rubrici vijesti iz vudu znanosti poznate pod imenom ekonomija: SEEbiz danas izvještava da sad, gotovo polovicom desetog mjeseca, i njemački “vodeći” instituti objavljuju šokantne vijesti koje građani ni u snu nisu mogli pretpostaviti.

Vodeći njemački ekonomski instituti u četvrtak su upozorili na veliku opasnost klizanja najvećeg europskog gospodarstva u recesiju, prepolovivši prognoze rasta u 2013.

“Kriza u eurozoni negativno utječe na gospodarsku aktivnost u Njemačkoj”, upozoravaju muenchenski Ifo, kielski IfW, IW iz Hallea i RWI iz Essena u zajedničkim prognozama koje objavljuju dva puta godišnje.

Prije nekoliko mjeseci, mislim početkom kolovoza, pisao sam da su Kina i Japan u banani.  Dva mjeseca kasnije, tj. danas, čitamo “Japanska vlada pesimističnija u procjenama za gospodarstvo“.  Sve sami Nostradamusi!

Ne tvrdim da sam bolji u predviđanju nego bilo tko drugi, nego da su ovi za koje se misli da jesu zapravo vrlo prosječni.

 

About these ads
Prati

Get every new post delivered to your Inbox.

Pridruži se 172 drugih sljedbenika

%d bloggers like this: